Електроинженерство | Електроника | Енергетика | Захранване Електрически уреди | Електрически автомобили | Автоматизация

 Полезно за електротехник / Наръчник на електротехника / Полезна информация / Борис Якоби - създател на електромоторния, галванопластичния и телеграфния апарат, който печата букви


Борис Якоби - създател на електродвигателя, електроформиращата и телеграфната машина, която печата буквиПрез 1823 г. млад архитект излезе от стените на прочутия Гьотингенски университет (Германия), на когото беше предопределено да стане известен в съвсем различна професионална област и в съвсем различна страна. Фамилията му е Якоби, а от 1835 г., когато е поканен на поста професор по архитектура в университета в Дорпат (сега Тарту), той започва да се нарича по руски - Борис Семенович.


Борис Якоби

Борис Якоби (Мориц Херман Якоби)е роден на 21 септември 1801 г. в Потсдам. По -малкият му брат Карл Густав Якоби става известен математик.

Възможно е Якоби да е работил в областта на архитектурата, ако не и за фантастичното желание за физически изследвания. Отначало той беше увлечен от усъвършенстването на водните двигатели, а след това, като магнит, електричеството започна да го привлича. И през 1834 г. Европа чува за нова "магнитна машина".

Принципът на неговата работа - а това беше електрически двигател - се основаваше на привличането на противоположни и отблъскващи магнитни полюси със същото име. Електрическият мотор се върти без спиране, а основните му компоненти - въртящ се електромагнит и колектор (специално устройство за превключване на тока в намотката) - и до днес са неразделна част от всички Електрически машини с постоянен ток.

През ноември 1834 г. Якоби изпраща доклад за своя двигател до Академията на науките в Париж, а през лятото на 1835 г. публикува подробен научен меморандум. По -късно за тази работа той получава титлата почетен доктор на Философския факултет на Университета в Кьонигсберг.

Изобретението на Якоби предизвика голям интерес в научните среди на Санкт Петербург и скоро самият Борис Семенович се появи пред светилата на Московската академия на науките. Освен това му е предложена помощ от известния руски физик и електроинженер, също родом от германските земи, Емили Кристианович Земя.

PF Kruzenshtern, първият руски пътешественик по света, стана „спонсор“ на днешния език. С неговото представяне Якоби, заедно с Ленц, направи две машини, които в никакъв случай не бяха слаби по това време - два електрически двигателя.

Един от тях с мощност 220 W трябваше да върти гребните колела на лодка с екипаж от 14 души и освен това да я премести срещу течението на Нева за няколко часа. Скоростта на лодката беше 2,5 км / ч.

Така на 13 септември 1838 г. на Нева се появява първият в света електрически кораб.

През 1839 г. той успява да увеличи мощността на двигателя си до 1 kW, а след това на лодка достига скорост до 4 км / ч.


Двигател на Jacobi

Електродвигател Jacobi 1834. Единственото изображение на двигателя е стоманена гравюра от 1835 г. Оригиналният двигател вече го няма, но копие от него се намира в Московския политехнически музей.

Тогава Якоби, ръка за ръка с Ленц, тръгна по пътя на създаването на сегашния общински транспорт. Вярно, тогава това беше само един вид количка с електродвигател, оборудвана с акумулаторна батерия.

Пътникът трябваше да се чувства неудобно там: нямаше много място. Освен това батериите често се проваляха: цинковият електрод беше десетина пъти по-скъп от добре познатия парен двигател.

Веднъж новоизпечен гражданин на Руската империя, Борис Якоби, открил, че медният слой, нанесен върху електрода, лесно се отлепва.Освен това всички удари, най -малките драскотини са напълно идентични.

Ученият, рискувайки репутацията на фалшификатор, вместо електрод реши да окачи медна стотинка и видя, че всички най -малки детайли са възпроизведени едно към едно. Така се роди електротип.

В онези години Русия, както и сега, не се свени да издава хартиени банкноти, но с цялото изкуство на гравьори парите варираха ... галванизирането на Якоби сложи край на това.

Но ученият не сложи край на това. Нека се огледаме наоколо: подземният кабел, обвит с олово, толкова познат на очите ни, е заслугата на Якоби. Известното за нас "заземяване" на електрически уреди и устройства също е негово дете.

Към телеграфната машина създаден от Samuel Morse, Борис Якоби добави „рекордер“ - прототип на телетайпа. Борис Семенович също инвестира своя принос в отбраната, създавайки мини с електрически предпазител (мини с галванични или индуктивни детонатори)и постави основата за формирането на екипи за галванизация всапьор войскиРуската императорска армияОт 1850 г. той също експериментира с дъгови лампи. Той беше и „бащата“ на стандартите за мерки и тегла.

Борис Якоби умира на 10 март 1874 г. в Санкт Петербург. Както често се случва, ученият не успя да се добере до специални богатства. Въпреки това, не може ли бюстът на гроба му, направен с помощта на галванично покритие, да се счита за такъв?

Съветваме ви да прочетете:

Защо електрическият ток е опасен